Allmänna tips om att para vin med maten

Att kombinera rätt vin med rätt mat är något av en konstform. Och medan du inte behöver hitta det perfekta vinet för att få ett bra upplevelse är det fortfarande bra att veta ett och annat om att para viner med maträtter.

Den första och mest grundläggande idéen i detta är att tänkta på matens och vinets kvalitet. En enkelvardagsrätt behöver knappast paras med ett riktigt fint vin, men det är helt klart något som en finare rätt kan förtjäna.

Men det handlar också om att para tyngderna av smakerna i både maten och vinet. Ett väldigt smakrikt vin bör och paras med en smakrik rätt. Annars kommer du efter en klunk vin inte kunna känna de mer subtila smakerna i maten längre.

Gör dock inte misstaget att para bara efter de mer grundläggande elementen i rätten. Har du exempelvis valt pasta så vet du nog att det inte är det mest smakrika i sig. Smaken sitter i istället i såsen, och här finns det riktigt smakrika alternativ att välja mellan. Den är ju då såsens smakprofil som ska matchas med vinet.

En enkelt sätt att få en parning mellan mat och vin är att försöka hitta ett vin som har ett liknande drag med rätten i fråga. En maträtt med jordnära smaker kan då med fördel paras med ett vin som också har en viss jordlighet. Och om du också kan använda en skvätt av vinet i matlagningen har du ju skapat en mer tydlig kombination redan där.

Något som är väldigt bra att veta är att det oftast är syrliga och salta smaker som lockar fram de bästa karaktärsdragen hos vin. Vilket är varför dessa är att föredra i maten när du söker ett bra vin att para med.