Hålla i en vinprovning

Det finns mycket som man måste tänka på när det kommer till att hålla i en vinprovning. Idag tänkte vi därför dela med oss av våra egna erfarenheter när det kommer till detta. Hoppas att ni får mycket glädje av dagens inlägg – med fokus på hur man går tillväga för att hålla i en vinprovning!

Det första man ska ha klart för sig när det kommer till vinprovningar är att de kan se ut på många olika sätt. De kan vara stora och de kan vara små. De kan innehålla rött, vitt, rosé, port och mousserande vin, och även i kombination. Man kan prova viner av samma druvtyp men från olika geografiska lägen, kombinera vinet med mat och allt annat som man kan komma på mellan himmel och jord. Det är just denna mix av variation och kreativitet som gör vinprovandet till en så pass rolig (och god) hobby! Det finns dock vissa förberedelser som är relativt universella och som man därför alltid bör tänka på inför de flesta sorters provningar.

Förberedelser

Vi skulle vilja påstå att det alltid finns mycket att tjäna på att vara strukturerad och ordningsam när det kommer till att anordna en vinprovning, helst om den är av det lite större slaget. Det allra första man behöver göra är självfallet att fundera ut vilken eller vilka typer av viner som man vill prova. Därefter börjar arbetet med att ta reda på hur många som mest troligt kommer delta (kan alltid hända att någon blir sjuk eller så) och att därefter sedan se till så att det ekonomiska ser vettigt ut.

När kalkylen väl går ihop är det således dags att beställa in det vin som man ska ha till provningen, antingen via det utbud som du hittar direkt på Systembolaget.se eller genom att genomföra en privatimport, även det på samma ställe. Något annat som du också behöver se till att ordna med är en hel hög med vinglas av rätt typ, beroende på vilka typer av vin som ska provas. Glöm inte heller bort att du även behöver duka upp med vattenglas och vattenkanna, för de som vill skölja sin palett mellan klunkarna.

För den som vill eller gillar att hålla i flera olika provningar varje månad så blir det än viktigare att vara strukturerad. På något vis måste man före kalender, antingen digitalt eller som vi föredrar det – att varje år beställa ett sjok med fysiska och funktionsdugliga kalendrar från Kalenderkungen.se.

Innan provning

Förutom alla andra förberedelser så är det också bra att se till så att de allra flesta viner får lufta ett tag innan provningen tar vid. Detta gör man av en rad olika anledningar men man kan säga att det helt enkelt handlar om att vinet både ska bli godare rent smakmässigt men också när det kommer till lukt. Undvik dock att lufta väldigt mogna viner då detta inte är nödvändigt. Här räcker det med att de luftar efter upphällning i glasen.

Det finns självfallet mycket annat att säga om vinprovningar i största allmänhet, men idag så tror vi att det får vara nog för just denna gång. Vi är säker på att ni kommer att han en trevlig afton enbart med dessa riktlinjer att gå efter.

Skål för en lyckad afton!

About