Ost och vin

Ost får vinet att sjunga brukar man säga och visst är det sant! Det gäller dock att välja rätt vin till rätt ost, för att få den ultimata upplevelsen. Vi tipsar om de bästa sydafrikanska vinerna som förgyller varje osts unika och säregna smak.

Till en mozzarella passar det bäst med ett fruktigt vitt vin. Det får mozzarellans mjukhet och mildhet att framträda på bästa sätt. Goda recept med mozzarella hittar du här. Ett gott sydafrikanskt vin är Allesverloren Tinta Barocca 2007, ett ganska fylligt, fruktigt och elegant vin. Om man föredrar ett vitt vin är KWV Chardonnay 2011 ett bra alternativ. Vinet är mycket fruktigt med en ungdomlig doft och inslag av bland annat päron.Ost och vin

Till parmesanosten är det bästa alternativet ett mulligt vin som har en liten touch av sötma. Rib Shack Red 2010 är ett väldigt gott rött vin som kompletterar parmesanostens sälta. Den har en smak av solmogna mörka bär, kaffe och en viss rökighet. Det finns en uppsjö av parmesanostar i Sverige och det är inte alltid lätt att välja. Vill man veta mer om osten och de olika sorterna som finns kan man läsa vidare här.

Roquefortosten kräver också ett sött vin och gärna ett portvin. Portvinet balanserar upp den mycket smakrika osten på ett bra sätt. Ett gott sydafrikanskt portvin är Allesverloren Fine Old Vintage 2006. Det är ett vin med smak av bland annat mogna plommon, kärva körsbär och russin. Den har både hög syra och sötma. Allesverloren är en traditionsrik egendom i Swartland med historia från slutet av 1600-talet.

Till en klassisk chévreost smakar det gott med ett stramt vitt vin, Zonnebloem Sauvignon Blanc 2012 är ett torrt och friskt vin med fina inslag av päron och lime. Till detta vin kan en rödbetspaj med chévre smaka som himmelriket.