Bygg din egen vinkällare

Om du vill bygga en egen vinkällare går det alldeles utmärkt att göra själv men det finns ett par saker du behöver tänka på. Först och främst var du vill placera din vinkällare. Källaren är ofta det bästa alternativet men du kan välja också välja en skrubb i huset som vetter mot norr. Väljer du källaren bör du använda dig av en innervägg eller mitten av källaren för att undvika vibrationer.

Material till din vinkällare

En vinkällare har ofta en klassisk design med murade väggar men bygger du själv har du möjlighet att designa vinkällaren helt i din egen stil. Du kan till exempel ha väggar målade med våtrumsfärg vilket ger dig möjlighet att välja precis den färg du vill ha. Golvet kan du kakla och varför inte välja carrara marmor, det ger ett väldigt stilrent intryck. Väljer du att ha murade väggar kan du måla dem.

Viktiga förhållanden i en vinkällare

Oavsett hur du designar din vinkällare finns det ett par saker som är viktiga för att ditt vin ska må bra. Det handlar om temperatur, luftfuktighet, mörker och att rummet du valt är tyst och utan vibrationer. Temperaturen ska ligga mellan 12 och 14 grader, luftfuktigheten ska vara 70 %, ljus kan förstöra vinets smak och att vinkällaren är tyst och vibrationsfri är viktigt eftersom vinet kan bli grumligt annars.