Italienska viner

Italien – ett land av solsken, parmaskinka, fotboll och självklart vin. Italien är världens näst största vinproducent efter Frankrike. Många anser dessutom att landet producerar de allra finaste vinerna. Vinproduktionen i Italien har en lång historia.

Hos den relativt nystartade vinklubben Mammamia finner du fina italienska viner för alla typer av tillfällen, både enklare bordsvin och lagrade viner som ger mer av en smakupplevelse. Mammamia fokuserar enbart på italienska viner och säljer flera typer från flera olika regioner, bland annat Toscana och Sicilien.

Vinsorter

Tidigare var det vanligt att göra bordsviner av något lägre kvalitet till maten, men andelen högkvalitativa viner har på senare tid ökat. När det handlar om goda vinsorter från Italien är det ett par regler som producenterna måste hålla sig till – och detta är bra för dig som konsument att känna till.

I Italien följer de italienska producenterna följande uppdelning: först finns ”Vino Da Tavola”, som är bordsvin av de enklaste vindruvorna. Det fungerar bra om du exempelvis vill dricka ett glas vin till maten en vanlig vardag. ”Indicazione Geografica Tipica” kräver att vinerna måste komma från ett speciellt område, likt Parmaskinkan som måste produceras i Parma. ”Denominazione di Orgine Controllata” kräver att druvorna för vinet kommer från en specifik region, samtidigt som det ställs extra krav på vinifikationen, lagringen och uttaget. De dyraste vinerna är ur klassen ”Denominazione di Origine Controllata e Garanatita”. Denna klass ställer ännu högre krav än den tidigare nämnda klassen och garanterar i de flesta fall ett vin av högsta kvalitet.

Läs mer om olika italienska viner på nätet, bland annat finns bloggen Italienska Viner där många spännande viner bedöms och beskrivs.

About