Ekologiskt vin och mat

Ekologiska produkter framhävs alltid som bättre, men nuförtiden verkar forskningen dela sig. En del säger att den ekologiska odling gör större märken i naturen än den kommersiella varianten. Vad stämmer egentligen?

Ekologiskt vin

Ekologiska viner har varit på modet i flera månader och samtidigt pratas det om farliga kopparsulfater som använd på ekologiska odlingar. Detta måste dock ställas i relation till vanliga viner som kan innehålla massvis med olika bekämpningsmedel som EU klassat som cancerframkallande. Kopparsulfat används mot mjöldagg i vanliga och ekologiska odlingar men koppar går att skölja bort från druvorna och den det är svårt att överdosera mängden koppar din kropp tål. Vi behöver trots allt koppar för att må bra. Så det är nog bekämpningsmedlen vi ska motverka, inte de ekologiska vinodlingarna.

Ekologisk mat

Att köpa ekologisk mat känns självklart för många men vissa kanske tvekar efter att nyheter och studier berättar att ekologiska odlingar påverkar klimatet mer än vanlig odling. Här får vi också ta ett steg tillbaka och se på helheten. Klimatpåverkan är större eftersom ekologiska odlingar måste vara större för att fungera, det går inte att odla naturligt och utan bekämpningsmedel på liten mark. Men ekologisk mat är bättre för våra kroppar då det inte innehåller farliga ämnen. Djur lever också under bättre förhållande på ekologiska jordbruk.

Men du kan göra mer för miljön än att bara köpa allt som har en ”eco-stämpel”. Du kan agera och handla ecosmart, vilket betyder att du minskar konsumtionen och inte stirrar dig blind på bästföredatum. Många produkter går att äta och dricka långt efter datumet har gått ut. Använd ögon, näsa och smaksinne för att bedöma om varan är okej. Ser den inte annorlunda ut, luktar den inte annorlunda, smakar den inte annorlunda… då är den säker att äta.

About